SİGORTA PRİMİ (İŞÇİ HİSSESİ) DESTEĞİ VE KAPSAMI

5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Ek-2 nci maddesinde teşvik belgeli yatırımların kapsamında istihdam edilen isçilerin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işçi payı Ekonomi Bakanlığınca karşılanabilmektir.

Sigorta Primi Desteği teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi isçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında, sadece 6. bölgede gerçekleştirilecek bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde öngörülür. Aşağıdaki tabloda asgari ücretle çalışan personele uygulanan yasal kesintiler gösterilmektedir.

 

Asgari Ücret Ve Yasal Kesintiler (01.01.2018-31.12.2018 Dönemi)

 

Normal Uygulama

İndirilecek Tutar

Brüt Ücret

2.029,50 TL

 

Sigorta Primi İşçi Payı

284,13 TL

284,13 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı

20,30 TL

 

Gelir Vergisi Stopajı (A.G.İ. dahil)

258,76 TL

258,76 TL

Damga Vergisi

15,40 TL

 

Kesintiler Toplamı

426,38 TL

 

Net Ücret

1.603,12 TL

 

Asgari Ücret Ve Yasal Kesintiler (01.01.2018-31.12.2018 Dönemi)

 

 

Sigorta Primi İşveren Payı (%20,5)

416,05 TL

416,05 TL

İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı (%2)

40,59 TL

 

İşveren Yükü

2.486,14 TL

958,94 TL

 

Sigorta Primi desteği uygulanmasına, teşvik belgesinin tamamlama vizelerinin yapılmasının ardından, destekten yararlanacak olan işletmelere ilişkin bilgilerin Ekonomi Bakanlığınca Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda bildirildiği tarihi takip eden ay başından itibaren başlanılabilir. Gemi inşa yatırımlarında ise, Bakanlıkça Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmek kaydıyla teşvik belgesinin düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren destek uygulamasına başlanılabilir.

Destek teşvik belgesinde kayıtlı süre boyunca uygulanır. Ancak yine teşvik belgesi üzerinde kayıtlı azami prim tutarının aşılması halinde destek uygulamasına son verilir.

Sigorta destekleri komple yeni yatırımlar için teşvik belgesi üzerinde kayıtlı ilave istihdam rakamına kadar, diğer yatırım cinslerinde ise müracaat tarihinden önceki son altı aydaki ortalama istihdama ilave olarak teşvik belgesi üzerinde kayıtlı ilave istihdam rakamına kadar işletmelerin destekten yararlanması mümkündür. (Mevcut istihdam rakamı teşvik belgesi üzerinde kayıtlı değildir.)

UYGULAMA SÜRECİ

i.             Yatırımcıların sigorta desteklerinden yararlanabilmesi için Bakanlıkça düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmaları, kayıtlı destek unsurları içerisinde sigorta primi işveren hissesi desteğinin kayıtlı olması ve söz konusu teşvik belgesinin yatırım tamamlama vizesinin yapılmış olması gerekmektedir.

ii.            Yatırım tamamlama ekspertizini yapan Kuruluşun destek uygulamasının başlaması için gerekli olan bilgileri Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünden görevlendirilmiş Daireye bildirmesi gerekmektedir. Söz konusu bildirimi takip eden ay içerisinde destekten yararlanacak olan işletmelere ilişkin bilgiler toplu olarak Bakanlıkça Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmektedir ve SGK Başkanlığınca kurum bilgi-işlem sistemine kaydı gerçekleştirilmektedir.

iii.           Sigorta desteklerinden yararlanılabilmesi için, öncelikle eğer aktif değilse “e borcu yoktur” aktivasyon başvurusunda bulunulması ve aktivasyon işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ardından teşvik belgesi kapsamı yatırımlarda çalışan ve destek kapsamındaki sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini;

(a)          Teşvik belgesinin istinat ettiii Karar 3305 ve destekten yararlanacak firma 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde yer alıyorsa 16322 sayılı,

(b)          Teşvik belgesinin istinat ettiği Karar 3305 ve destekten yararlanacak firma 6 ncı bölgede yer alıyorsa 26322 sayılı kanun numaraları seçilmek suretiyle yasal süresi içinde gönderilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda söz konusu bilgilerin sisteme kaydedilmesi halinde firmaların ayrıca bir başvuruda bulunmasına gerek bulunmamaktadır.

BİLİNMESİ GEREKENLER

i.             Firmalar yukarıda bahsedilen desteklerden yararlanılacak sigortalılar haricindeki sigortalılarından dolayı, gerekli şartları taşımaları kaydıyla, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda dâhil olmak üzere diğer kanunlarda öngörülen teşvik ve desteklerden de yararlanabileceklerdir.

ii.            Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan sigortalılardan dolayı yukarıda bahsedilen desteklerden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

iii.           Yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde işverenler bir yıl süreyle yukarıda bahsedilen destek unsurlarından yararlanamaz.