KDV İADESİ DESTEĞİ VE KAPSAMI

KDV iadesi, sabit yatırım tutarı 500 Milyon TL’nin üzerindeki Stratejik Yatırımlar ve imalat sanayine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilen bina inşaat harcamaları için tahsil edilen KDV’nin iade edilmesidir.

KDV iadesine ilişkin düzenleme 25.10.1984 tarih ve 3065 sayılı KDV Kanunu’nun Geçici 30. Maddesi ile yapılmıştır.

UYGULAMA SÜRECİ

  1. Yatırımcıların KDV iadesi desteğinden yararlanabilmesi için Bakanlıkça düzenlenmiş Yatırım Teşvik Belgesine sahip olmaları ve kayıtlı destek unsurları içerisinde KDV iadesi desteği olması gerekmektedir.
  2. KDV istisnası destek unsurundan farklı olarak, yatırımcı bina ve inşaat harcamalarını KDV ödeyerek yapar. Yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi ise harcamanın yapıldığı yılı izleyen yıl belge sahibi mükellefe Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde iade edilir.

 

BİLİNMESİ GEREKENLER

  1. İmalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için;

a) Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi,

b) Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvik belgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.