Yatırımcıları istihdama yönlendirmek ve firmalarına kazanç sağlamak için hazırlanan Yatırım Teşvik Belgesi hangi bölgelerde uygulanır ve neler gerekli inceleyelim.

Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesinin amacı yatırımcıyı istihdama yönlendirmek, firmaları yatırıma yönlendirerek ekonomik kazanç sağlamalarına yardımcı olmaktır. Eğer sizde yatırımlarınızdan kazanç sağlamak ve bu belgeyi almak istiyorsanız hemen en yakınınızdaki Yatırım Teşvik Danışmanlığı hizmetlerini araştırın.

Pekiyatırım teşvik belgesi nasıl alınırve hangi bölgelerde uygulanır?

Yatırımcı Teşvik Belgesi İçin Gerekli Belgeler

  • Yatırım yapacak kişinin ıslak imzalı başvuru dilekçesi
  • Noterden alınacak olan imza sirküleri
  • Yetkili kişilerin hazırlamış olduğu ve imzaladığı taahhütname ve teçhizat listesi
  • Başvuru için bakanlık tarafından talep edilen ücretin ödemesinin yapıldığına dair dekont
  • SGK kurumunda cezası olmadığına dair belge
  • Eğer yatırımcı teşvik belgesi işlemleri bir danışmanlık hizmeti tarafından hazırlanıyorsa noter tarafından izinlerin alındığına dair gerekli belge

 Gerekli belgeleri toplanıp bakanlığa sunulur. Başvuru sürecinin değerlendirilmesi yatırımcının hangi sektör için başvurduğuna ve yatırım türüne göre değişir.

 Yatırım Teşvik Belgesi Hangi Bölgelerde Uygulanır?

Yatırım Teşvik Belgesi Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde uygulanır. Yaşadığınız şehirdeki yatırım teşvik danışmanlığına müracaat ederek hangi bölgelere yatırım yapmanın sizin karınıza olacağını öğrenebilirsiniz. Çünkü teşvik belgesinin destekleri bölgeden bölgeye değişmektedir. Eğer 1.Bölgede yaşıyorsanız (İstanbul,Ankara,Bursa gb.) bu şehirler için sağlanan destekler 2.Bölge (Adana,Edirne,Bolu gb.)  için ya da 3.Bölge (Balıkesir,Mersin,Gaziantep gb.) için sağlanmıyor olabilir. Örneğin faiz desteği 3.Bölge, 4.Bölge, 5.Bölge ve 6.Bölge bölgelerdeki yatırımlar için geçerlidir. Aynı şekilde sigorta prim desteği sadece 6.Bölgeler için geçerlidir.

Yatırım Teşvik Belgesi için yapılan yatırımların asgari tutarları vardır. Örneğin yapılacak olan yatırım 1.Bölge ve 2.Bölgede ise 1 Milyon Türk Lirası, kalan bölgeler için ise 500 bin Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Yatırım Teşvik Belgesinin genel süresi 2 ile 3 yıl arasındadır. Yatırım Teşvik Belgesinin süre bitiminden önce ve ya sonra 6 ayı geçmeden kapatmak için başvuru yapmalısınız. Ama eğer isterseniz yatırım teşvik belgesi süre uzatımı işlemi yapabilirsiniz. Bu işleme başvurduktan sonra önceki sürenin yarısı kadar ek süre hakkınız olacaktır.